volkan'ın ilk oyununu yüzümüzün akıyla oynadık. daha da oynayacağız, bu grubun maceraları da ayrı bir lezzet olacak gibi görünüyor. inşallah olur : )
ilk oyundan önce volkan'la bir çok setting'e baktık. greyhawk dedik, eberron dedik, forgotten realms dedik, dragonlance dedik, pathfinder'in dünyası olan golarion dedik, conan mı olsa acaba bile dedik.
sonunda volkan greyhawk olmasına karar verdi. yine de oyundaki tek greyhawk referansı selen'in karakterinin tanrısı olan pelor idi.
greyhawk olmasının avantajı volkan'ın ortamları az çok biliyor olması. bu yüzden işi, sıfırdan yeni bir setting'in kitaplarını okuyup anlamaya çalışmaktan daha kolay olacak. siz de ortamları bildiğiniz için tanımanız daha kolay olacak. volkan'ın takıldığı bir yerde de ben çok kolay yardım edebileceğim.
dezavantajları ise, benim greyhawk'la ilgili çok fazla şey biliyor olmam. volkan'ın greyhawk'la ilgili kaynakları okurken haramiler oyunuyla ilgili bilmemesi gereken şeyleri öğrenmesi ihtimali. greyhawk ile ilgili kaynakların çok az ve dağınık olması ve dünyayı geliştirmek için DM'e çok iş düşmesi.
eberron çok güzel bir setting. ama konsepti biraz değişik (daha steampunk, pulp ekol diyeyim). ırklar falan da bildiğimizden farklı (sadece orklar druid olabiliyor gibi). bu yüzden yeni başlayan bir DM için kavraması, oynatması zor olabilir.
forgotten realms, tad olarak greyhawk'a büyük ölçüde benziyor. biliyorsunuzdur zaten FR'ı, büyünün fantazyanın havalarda uçuştuğu en mainstream frp dünyası. çok hastası olduğum bir setting değil benim. ama çooook fazla kaynak var ve de güzel yazılmış kitaplar bildiğim kadarıyla. yeni başlayan DM için de ideal gibi.
benim arzum, volkan'ın oyununun başka bir evrende geçmesi. hem herkes için değişiklik olur, iki oyunumuz da birbirinden daha iyi ayrılır. adayım da forgotten realms. hem onu da biliyoruz az çok, baldur's gate'lerden, drizzt'lerden felan. zaten bir kerede hop diye tüm evreni öğrenmeye gerek yok, maceralar ilerledikçe, ihtiyacımız oldukça öğrenilir. bu oyunda misal sadece tanrılarda ihtiyacımız oldu. bir de büyük bir şehir yakınlarında, ormana paralel giden bir yola.
benim fikirlerim bunlar. asıl volkan karar versin yine tabii.