D&D de Pathfinder da pasif algı ve aktif arama arasında bir ayrım yapmıyor.
Biz şöyle kullanacağız bundan sonra:
Perception ve Sense Motive skilleri sürekli sanki d20’de 10 atmışsınız gibi pasif olarak çalışıyor olacak.
Yani ortada görülecek bir şey ya da konuştuğunuz adamda kıllık yaratacak bir durum varsa, ilgili skill’de 10 atmışsınız gibi otomatik kontrol ediyorum. Farkederseniz direk size söylüyorum.
(Karakter kağıtlarının bir yerine pasif algılar diye bir not düşebiliriz, 10+skill puanını hesaplayıp iki skill için de)
Aktif olarak ararsanız kendi zarınızı kendiniz atıyorsunuz ve onu kabul ediyoruz.
Perception durumlarında aktif aramak pasif farketmeye oranla zaman alan bir hareket. Ayrıca zaten aramaya yeterince zaman ayırdığınız anda 20 atmışsınız gibi kabul ediliyor (Take 20 kuralı).
Sense Motive durumlarında ise her diyalogda sadece bir kez Sense Motive atabiliyorsunuz. Diyalog boyunca sizin attığınız zar kabul ediliyor, 10’dan düşük atma şansınız her zaman var.
Rogue’lar ve tuzaklar ile ilgili durumlarda ise özel bir kural kullanmayı düşünüyorum. Ortada farkedilebilecek bir tuzak varsa, rogue’lar pasif perception’a otomatik 10 yerine otomatik 15 atmış gibi kabul edilecekler (bu konuyla ilgili deneyimli ve sürekli diken üstünde olduklarını farzederek). Bunun bir nedeni tuzakların ölüm kalım meselesi olabilmesi, ikincisi de rogue karakter oynatan oyuncuların her attığı adımda, ikide bir ‘tuzak arıyorum’ demek zorunda kalmamaları.
Yorumlar, sorular varsa alayım.